Herman Wijffels Innovatieprijs 2015

Een nabroedhouder, een recycletechniek voor PET en een zorgrobot hebben de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 gewonnen. One2Born, Ioniqa en de LEA (Robot Care Systems) wonnen elk € 30.000,- die ze kunnen gebruiken om hun innovatie door te ontwikkelen. Daarnaast verwerven zij toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank.

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen donderdag 13 november uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event op de Automotive Campus in Helmond. Wiebe Draijer: “De Rabobank wil als maatschappelijke, coöperatieve bank ondernemers stimuleren om te zoeken naar mogelijkheden tot vernieuwing en verduurzaming. Innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap zijn cruciaal voor de economische ontwikkeling van Nederland en dit komt samen in de Herman Wijffels Innovatieprijs.”

Sinds 2002 reikt de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks uit in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit. Daarnaast is er de Publieksprijs (€ 5.000,-), toegekend op basis van stemmen via internet, waarbij publiek kan aangeven van welke innovatie zij de meeste maatschappelijke en duurzame impact verwachten.

De prijs

Het winnen van de Herman Wijffels Innovatieprijs levert naast geld en media-aandacht nog meer op. Het helpt innovatieve ondernemers veelal ook om het vertrouwen te krijgen van potentiële klanten en investeerders. Flowid won in 2014 de Herman Wijffels Innovatieprijs in de categorie Circulaire Economie. ‘We merken nu al dat de markt daarop reageert. In het verleden moesten we potentiële klanten intensief en langdurig benaderen. Nu gaat dat bijna een factor tien sneller”, zegt Jeoffrey van den Berg. ‘De prijs geeft precies dat extra zetje om brede rugwind te verkrijgen.’

Herman Wijffels

Herman Wijffels is een Nederlandse econoom. Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij diverse vooraanstaande functies waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarnaast legde hij als informateur de basis voor het Kabinet-Balkenende IV. Momenteel is hij co-voorzitter van Worldconnectors en hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ aan de Universiteit Utrecht.

Vanaf 1981 werkte Wijffels bij Rabobank Nederland; vanaf 1986 tot 1999 als voorzitter van de Hoofddirectie. De Rabobank stelde bij zijn afscheid een naar hem genoemde prijs in, de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Bron: Hermanwijffelsinnovatieprijs.nl

Maja Rudinac (Robot Care Systems) en haar team zijn bij de ontwikkeling echt uitgegaan van de wensen van toekomstige gebruikers.

Juryrapport:

De LEA is een zorgrobot met een functionele vorm en state-of-the-art technologieën en mogelijkheden. Het vervangt niet het menselijke contact, maar zorgt er wel voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven. Het onderscheidende ontwerp heeft zijn functionaliteit al bewezen en stimuleert de mobiliteit. Door deze combinatie zal deze functionele robot eerder geaccepteerd worden.